Uitbreiding Hoornsemeer ‘De Stad aan het water.’

Stad aan het water

Een nieuw stuk Meer: Hampshire Hotel Hoornsemeer (klik voor Virtual tour) krijgt eigen waterweg

width=

Het Hoornse- of Paterswoldsemeer wordt een stukje groter. Het Hampshire Hotel Hoornsemeer komt aan het water te liggen. En als Mohammed niet naar de berg komt, dan moet de berg naar Mohammed, dus wordt er een flink stuk meer bij gegraven. Dit blijkt het het Masterplan Hampshirehotel, ‘De Stad aan het water.’

[advanced_iframe securitykey=”7f99baaa4e366aa0e6f7324b7bb01b2310278446″ src=”https://canadalaan.nl/extra/20140310_1327_hamp_posteropmaak_50dpi_v2.pdf”]

Het meest actuele plan werd vrijgegeven tijdens de 2 bewoners-avonden op 6 en 8 maart 2014.

Projectleider Jan Legters: “Hier komen twee wensen samen: het Meerschap vindt dat er iets met dit gebied met gebeuren, omdat het nu een achterafhoekje is, en wij willen graag een toegang tot het meer. We hebben nu een terras aan deze zijde van het Hotel, maar we willen dat graag een stukje aantrekkelijker maken.”

[huge_it_video_player id=”3″]

In samenwerking met de gemeente Groningen en het Meerschap Paterswolde is het plan uitgewerkt voor verbetering van deze punt van het meer.

  1. Het meer wordt groter en krijgt natuurlijke oevers.
  2. Er komt een bevaarbare verbinding tot aan het hotel, dat een aanlegpunt voor bootjes krijgt.
  3. Een archeologisch monument – een veenterp – wordt herkenbaar gemaakt.
Fietspaden en de oever worden aangepast
Fietspaden en de oever worden aangepast

Voor het plan moeten ook de fiets- en wandelpaden worden aangepast. En natuurlijk gaat het hotel er op vooruit. Het krijgt een terras en een ‘klein hoogwaardig restaurant’ en kan zich in folders mooi afficheren als ‘Hotel aan het Paterswoldsemeer.’

Niet kappen

Volgens Legters hoeft er voor het plan niet gekapt te worden.

Legters: “De verbinding komt aan de zuidkant van het hotel en daar is alleen wat opschot. We gaan er echte eikenbomen voor terugplanten. De bomenrij aan de zijkant van het hotel blijft staan, zoals die nu staat. Met de natuurlijke oevers en de eiken hopen we de natuur en zeldzame vogels ook dichter naar het hotel te halen.”

Informatiebijeenkomsten Meerplan druk bezocht:
Enkele honderden belangstellenden bezochten op 6 en 8 maart de bijeenkomsten die de gemeente Groningen in samenwerking met Hampshire Hotel – Plaza Groningen had georganiseerd.

De informatiebijeenkomsten volgden op een uitnodiging die de gemeente had verspreid bij 2500 adressen in de buurt rond het Hoornse Meer. Aan de hand van concept-tekeningen en sfeerbeelden konden geïnteresseerden kennis nemen van de plannen die er zijn om de noordoosthoek van het meer verder te ontwikkelen.

De plannen voorzien in het verbeteren van de verblijfs- en recreatieve mogelijkheden, verbetering van de ecologische waarden, vergroten van het meer, herkenbaar maken van een archeologisch monument (veenterp) en realiseren van natuurlijke oevers. Dit met behoud van de huidige waarden zoals fiets- en wandelpaden en een natuurlijke omgeving.

De reacties van de bezoekers waren voor het merendeel positief, hoewel door sommige bezoekers kritische kanttekeningen werden geplaatst. Die kanttekeningen zijn verzameld en door projectleider Jan Legters meegenomen naar het projectteam.

Hampshire Hotel – Plaza Groningen is bijzonder blij met de planontwikkeling. Voor het hotel zou uitvoering van de plannen betekenen: ontsluiting vanaf de kant van het meer, een mooier terras en mogelijk het realiseren van een klein hoogwaardig paviljoen in het water, passend in de omgeving.

Meer informatie:
Jan Legters (projectleider) is woordvoerder van de plannen. Hij is per e-mail bereikbaar op janlegters@legters-partners.nl

BRON: Legters-partners, Hampshire