Revitalisering ROC Noorderpoort

Noorderpoort
ROC Noorderpoort aan de Muntinglaan

Trebbe Bouw heeft op 16 oktober de opdracht getekend voor de revitalisering van de School voor Technologie & ITC van het ROC Noorderpoort aan de locatie Muntinglaan 3 in Groningen. Een unieke opdracht, want er zijn niet veel projecten in Nederland waarin renovatie, BREEAM (duurzaamheidskeurmerk voor vastgoed, dat de mate van duurzaamheid zichtbaar maakt) en BIM (werkmethodiek waarbij in een 3 dimensionaal Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector) gecombineerd worden.

Noorderpoort Voorzijde
Vooraanzicht van het gebouw

 

 

De opdrachtgever ROC Noorderpoort wil dat het project de BREEAM-kwalificatie ‘Good’ behaalt. Dit betekent een credit score van ten minste 45%. Deze score wordt gehaald door het toepassen van een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen, zoals onder meer:

– Een grootschalige renovatie van een bestaand pand
– In kaart brengen van energieverbruiken
– Mogelijkheid tot het opladen van elektrische auto’s
– Goede verbinding met het openbaar vervoer en voldoende faciliteiten in de nabije omgeving
– Het scheiden van herbruikbaar- en sloopafval
– Een bewuste keuze voor (duurzame) bouwmaterialen

Trebbe coördineert als bouwkundig aannemer het proces en draagt de verantwoordelijkheid voor het uitgewerkte BIM-model. KAW uit Groningen is de architect.

Trebbe bouwverkeer
Trebbe bouw(verkeer)

De school met een bruto vloeroppervlakte van circa 6.100 m2 dateert uit 1954 en wordt volledig gerenoveerd. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen in oktober 2014 en het einde van de bouw is in juli 2015.

Na oplevering worden de opleidingen Middenkader Engineering, Metaal, ICT en de dienst Facilities gehuisvest in het gerenoveerde pand. Het gebouw wordt aangepast aan ieders behoeften. Daarbij wordt het een representatieve, moderne school met een vooral technische uitstraling.

Noorderpoort
De ruime en centrale hal

 

De centrale hal van de school wordt een bruisende plek waar student, docent en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten.

Noorderpoort
De ruime en centrale hal, een bruisende plek
Noorderpoort
Modern, overzichtelijk en ruim