Gyas is winnaar van de Nuon Clubcompetitie 2015

Gyas is als één van de negen winnaars uit de bus gekomen van de Nuon Clubcompetitie 2015! Gyas heeft de winst te danken aan iedereen die via de website van de verkiezing heeft gestemd.

NUON-Gyas Clubcompetitie 2015

Gedurende de actieperiode konden leden of betrokkenen van/bij amateur sportverenigingen die betreffende amateur sportvereniging zich aanmelden om in aanmerking te komen voor het winnen van een bedrag ter hoogte van de energierekening van afgelopen jaar, met een maximum van €10.000,-. Dit bedrag moet ten goede komen aan energiebesparing. Bovendien ontvangen de winnende amateur sportverenigingen een energieadvies ter waarde van €200,-. Deze zal worden uitgevoerd door energieadviseurs van Nuon.

Om in aanmerking te komen moesten de deelnemers een originele inzending maken van hoe de amateur sportvereniging energie zou kunnen besparen en kunnen daarmee een prijs winnen, namelijk: het bedrag ter hoogte van de laatste jaarnota met een maximum van €10.000,-. Daarbij ontvangen de winnaars een energieadvies ter waarde van €200,-, welke zal worden uitgevoerd door energieadviseurs van Nuon. In totaal kunnen 9 amateur sportverenigingen winnen. Met de betreffende winnende amateur sportvereniging worden afspraken gemaakt dat zij het winnende bedrag besteden aan duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen, isolatie etc.

Maar ook kleinere duurzame energieoplossingen zijn mogelijk, zoals een efficiëntere koelkast, gordijnen, energiezuinig koffieapparaat etc. Het bedrag moet voor eind 2015 zijn besteed aan energiebesparende maatregelen

Zonnepaneel-lamp

Gyas kwam met deze motivatie:
“Als grootste studentenroeivereniging van Nederland loopt Gyas met veel dingen voorop. We doen ieder jaar mee in de top van het wedstrijdroeien en hebben een hele goede vloot. Er is de afgelopen 20 jaren met een verdubbeling in het ledenaantal vooral geïnvesteerd in de beste boten en daarmee het creëren van de perfecte randvoorwaarde voor topsportprestaties.

Nu de vereniging, met 1100 leden, niet verder kan en wil groeien wordt het echter tijd om ons bezig te houden met de duurzaamheid van ons gebouw en de ecologische voetafdruk die Gyas nu heeft. Met zoveel leden die intensief gebruik maken van ons botenhuis kunt u wel nagaan dat de energierekening niet mis is. Wij zouden twee spiksplinternieuwe boten kunnen kopen van het geld dat naar de energieleveranciers gaat. Daarom hebben wij besloten dat het anders moet, het doel is over een aantal jaar de energierekening gehalveerd te hebben. Zodat wij weer een extra boot kunnen kopen.

Gyas-logo-riem

Kortom: een lagere energierekening is voor ons direct gerelateerd aan de verschuiving van dat geld naar het botenplan. Zo blijft de vereniging ook nog financieel gezond. Een win-win situatie dus. Hoe gaan wij ervoor zorgen dat de energierekening gehalveerd wordt? Dit willen wij doen door zowel de aanbod als vraagzijde van het verbruik aan te pakken.”

Wij hebben al:
– tijdsklokken op de lampen
– leidingen geïsoleerd
Wij willen:
– energiezuinige lampen en armaturen
– isolatie van ramen en deuren
– koelkasten vervangen door energiezuinige model
– zonnepanelen

Wij hebben al een aantal kleine stappen gezet in de richting van een duurzamer Gyas, maar wij willen meer. De grootste stap die we echter willen zetten, zal liggen in het gebruik van natuurlijk licht. Onze loods, die met 602,5 m² meer dan helft is van ons gehele pand, is aan één zijde gebouwd met polycarbonaat wanden. Deze wanden hebben de eigenschap dat ze veel licht doorlaten. Dit zorgt ervoor dat die kant van de loods natuurlijk en goed verlicht is. Door de wanden aan de oostzijde te vervangen met polycarbonaat platen, zouden we vrijwel de hele loods natuurlijk kunnen verlichten. Dit zou betekenen dat we minimaal 65.000 branduren kunnen besparen per jaar.

Dit is alleen erg lastig te realiseren met onze begroting aangezien alleen al het vervangen van de lampen en armaturen in de loods al meer dan €5000 kost. Het zou voor ons een grote stap in de goede richting zijn om een startkapitaal te hebben waarmee we onze mooie vereniging een stap verder kunnen helpen.

Botenhuis
Uitleg van de pijlen van links naar rechts:
– Zonnepanelen op dat deel van het dak. Daar staat de meeste zon op.
– Vervanging van oude armaturen en lampen door LED in de loods.
– Betere isolatie van deuren en ramen.

Tot en met 18 mei konden mensen stemmen op hun favoriete sportclub in de Nuon Club Competitie. Dat gebeurde dan ook massaal: via de website zijn tienduizenden stemmen uitgebracht. Gyas verzamelde de meeste stemmen en is nu een van de negen winnaars. Op zaterdag 30 mei om 14:00 komt Nuon bij Gyas langs aan het Hoornsediep 199 w.z. om de prijs te overhandigen.

De prijs voor de negen winnaars van de Nuon Club Competitie is afhankelijk van de hoogte van de laatste energiejaarrekening en maximaal € 10.000 per club. Nuon stelt dit bedrag beschikbaar zodat sportverenigingen kunnen investeren in energiebesparing en duurzame energie. Gyas wil investeren in energiebesparingen en zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen. Een energieadviseur van Nuon gaat ons helpen om de effectiefste maatregelen in kaart te brengen om de energierekening te verlagen. Dit zal de komende weken gebeuren. Naar verwachting zal de energierekening van Gyas volgend jaar 15-20% lager zijn.

“Ik ben erg blij dat we dankzij de steun van onze leden deze prijs in ontvangst mogen nemen”, zegt Roeanne Talhout, Algemeen Adjunct der A.G.S.R. Gyas, “We willen al jaren onze accommodatie duurzamer inrichten, maar de financiële middelen lieten dat niet toe. Het is daarom geweldig dat we nu eindelijk die stap kunnen zetten. Ik wil iedereen bedanken die op Gyas heeft gestemd en Nuon dat het deze verkiezing heeft opgezet. Iedereen kan er op rekenen dat het geld goed besteed wordt.”

Op zaterdag 30 mei 2015 om 14:00 krijgt Gyas dus bezoek van Nuon en ontvangt zij officieel de cheque met het prijzengeld.

Gyas-Groningen

HET GELUK KAN NIET OP….

Afgelopen weekend vond de Westelijke Regatta 2015 plaats.
Gyas presteerde hier over de gehele breedte erg goed. Zowel een aantal eerstejaarsploegen als ouderejaarsroeiers wisten hier de overwinning te behalen in hun veld. Klik hier voor de uitslagen.

De eerstejaars Dames en – Heren kwamen allebei als eerste over de finish in hun veld. Deze prestatie zorgt ervoor dat beide ploegen aan de top van hun klassement staan.

Verder is er door de ouderejaarsroeiers in bijna iedere categorie nog een overwinning behaald. De Zware mannen werden eerste in een sterk vier-zonder veld. De lichte heren wisten het spannend te houden tot de laatste 500 meter,daarna voeren zij nog een eind bij het veld vandaan en werden ze met overmacht eerste in het Lichte Development vier-zonder veld.
Ook twee ouderejaars dames vlogen hun tegenstand in het Nieuwelingen vier-zonder veld voorbij en mochten aanleggen bij het erevlot.

Kortom: weer een geslaagd weekend voor Gyas!

De Vereniging Bewoners Canadalaan feliciteert Gyas met de behaalde successen.

Gyas-silhouet