Wijkwethouder en Gebiedsteam Groningen Zuid

Elke wijk (en de dorpen Haren en Ten Boer) heeft een wijkwethouder en een gebiedsteam. Zij maken plannen voor verbetering. De wijkwethouders zijn aanspreekbaar voor bewoners. Het gebiedsteam adviseert en ondersteunt de wijkwethouder en zorgt voor afstemming en samenwerking binnen de gemeente.

Het gebiedsteam Zuid omvat:

Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt, Hoornse Meer, Hoornse Park, Laanhuizen, Rivierenbuurt, Oosterpoortbuurt, De Linie, Europapark, Piccardthof, De Wijert, Zeeheldenbuurt, Klein Martijn, De Meeuwen, Villabuurt, Kop van Oost.

WIJKWETHOUDER:

Sinds februari 2019 is Glimina Chakor (GroenLinks) de nieuwe Wijkwethouder Zuid
(en Stadsbeheer & Reiniging, Groen & Klimaatadaptatie, Duurzaamheid & Circulaire Economie, Inkoop, Integratie & emancipatie, Laaggeletterdheid, Toegankelijkheid en Evenementen)

Zij stelt zich even voor: Ik heb Marokkaanse roots. In 2014 werd ik raadslid en later fractievoorzitter en lijsttrekker voor GroenLinks. Jarenlang heb ik gewerkt als maatschappelijk werker en heb ik mij met hart en ziel ingezet om de positie van vrouwen en kinderen in vaak kwetsbare situaties te verbeteren. Ik ben getrouwd met de liefste man van de wereld en samen hebben we drie kinderen. Het ultieme ontspanningsmoment is een lange wandeling, een goed boek lezen en leuke uitjes.

Ik heb een mooie uitdagende portefeuille met een mooie mix van Groene en Sociale onderwerpen. Ik ga me er hard voor maken dat mensen met dezelfde talenten dezelfde kansen krijgen. Ik heb er heel veel zin in om Groningen groener en duurzamer te maken.

Klik op deze link om meer te lezen over Glimina Chakor op de website van de gemeente Groningen.

 

GEBIEDSMANAGER:

Henk Kosmeijer is de nieuwe Gebiedsmanager voor Zuid. Hij volgt Eric Mooij op, die gebiedsmanager wordt in Ten Boer. Henk is geboren en getogen Stadjer (Zeeheldenbuurt) en lijkt met zijn ervaring in zorg en welzijn, het onderwijs en het openbaar bestuur een waardig opvolger van Eric. En enthousiast is hij ook: “Toen ik deze vacature zag, móest ik reageren.”

Sociaal, zorg en politiek blijken  de ‘rode draden’ van Henks loopbaan. Zijn liefde voor het openbaar bestuur begon toen hij na zijn studie Sociaal Academie vervangende dienstplicht deed bij de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. “Als ombudsman ontving ik brieven over sociaal onrecht, en ik zag ook dat de politiek er wat mee deed, zoals bijvoorbeeld zich hard maken voor het aanpassen van de wetgeving, als die niet deugde. Brieven schrijven helpt echt.”

Henk verruilde zijn volgende baan als manager in de verslavingszorg met die van docent Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hanzehogeschool. “Dat was de studie die ik eigenlijk zélf had willen volgen, want regelen ligt mij beter dan de begeleidingskant, maar die studie bestond nog niet in mijn tijd.” Ook het openbaar bestuur bleef lonken: Henk combineerde zijn docentschap met een baan als wethouder in Eelde. Later, na de herindeling, werd hij fulltime wethouder in de gemeente Tynaarloo. En na 15 jaar wethouderschap: burgemeester, in Marum. Maar toen waren de kinderen al praktisch het huis uit.

En sinds kort reist Henk dagelijks op en neer naar Groningen-Zuid. De bus vertrekt voor zijn huis in Paterswolde en stopt precies bij de goede plekken, dat komt mooi uit. Henk is nu vooral aan het kennismaken met wijkbewoners, professionals en nieuwe collega’s. Het valt hem op dat er veel gebeurt, in Zuid. En dat mensen het met elkaar al goed geregeld hebben. “Ik kijk nu naar: waar is behoefte aan? Waar moet ik duwen, trekken, maar ook afblijven?”

Als gebiedsmanager is Henk graag een scharnier tussen bewoners en de overheid. “Ik heb zelf gezien hoe de gemeente zich plannen van bewoners kan toe-eigenen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar het kan ook niet ‘u vraagt, wij draaien’, zijn. Ik hoop de wensen van bewoners te verenigen met die van de gemeente. Mijn ultieme wens is dat bewoners kunnen zeggen: we krijgen wat met die gemeente voor elkaar! En dat ze merken dat ‘afspraak’ ook echt ‘afspraak’ betekent. Dat zou ik een mooie uitkomst vinden.”

STADSDEELBEHEERDER:

Mirjam van der Feen is de nieuwe stadsdeelbeheerder Zuid. Zij nam in september 2019 het stokje over van Anne-Krijn Piersma, die sinds juni 2015 deze functie uitoefende. Mirjam van der Feen werkte hiervoor bij de afdeling communicatie van de gemeente Groningen en was al enige tijd betrokken bij de afdeling Stadsbeheer.

DEELGEBIEDEN:

Overzicht van de verschillende deelgebieden van de gemeente Groningen.