Cesar-Mensendieck oefentherapeut in GC Corpus

Patricia Klaver, Marjan de Haan en Marije de Groot zijn de therapeuten voor Cesar, Mensendieck en Kinderoefentherapie.

In het Gezondheidscentrum aan de Canadalaan kunt u vanaf het begin van dit jaar ook terecht voor Cesar, Mensendieck en Kinderoefentherapie.

Wie zijn de therapeuten?

Patricia Klaver is Mensendiecktherapeut. Wilt je meer informatie over Mensendiecktherapie, neem dan gerust contact met haar op via mobiel 06-36171558 of email mensendieckgroningen@gmail.com

Marjan de Haan is Cesartherapeut. Wilt je meer informatie over Cesartherapie, neem dan gerust contact met haar op via mobiel 06-16720557 of email cesartherapiegroningen@gmail.com

Marije de Groot is Kinderoefentherapeut i.o. Wilt je meer informatie over de Kinderoefentherapie, neem dan gerust contact met haar op via mobiel 06-20535041 of email marije@deoefentherapeutgroningen.nl

De praktijk is gespecialiseerd in heup – en knieklachten.  Maar ook voor andere klachten kunt u hier terecht.

Wilt u weten hoe zij werken, klik dan hier.

Wat zijn Cesar en Mensendieck?

De oefentherapieën Cesar en Mensendieck worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet zo gek, want de therapie Cesar komt voort uit Mensendieck. Cesar heeft in theorie een wat dynamischer instelling.

Het verschil zit ‘m vooral in de visie: bij Mensendieck staat bewustwording centraal via oefeningen. Het is een leerproces van zelf zien, leren en voelen. Er wordt minder gewerkt met het voordoen van oefeningen of oefeningen doen voor een spiegel. Bij Cesartherapie is het ritmische element van het bewegen dominant. Voordoen en nadoen van de oefeningen, eerst met en dan zonder spiegel als hulpmiddel, maakt deze oefentherapie anders. Maar in de praktijk zijn de verschillen niet erg groot. Er gaan dan ook stemmen op om de twee therapieën samen te laten gaan.

Zowel oefentherapie Cesar als Mensendieck is een erkende paramedische behandelwijze voor het behandelen en voorkomen van klachten door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen. Die klachten kunnen zijn ontstaan door een ziekte of afwijking, of door een verkeerde houding. Overigens kunnen de therapieën ook preventief gebruikt worden.

De therapeut analyseert de houdingen en bewegingen en corrigeert deze. De therapie heeft als doel om mensen bewust te maken van houding en goed bewegen. In feite maakt de patiënt zichzelf beter aan de hand van oefeningen en adviezen van zijn therapeut.

Toepassing Cesar en Mensendieck

Mensendieck en Cesar kunnen worden toegepast bij allerhande klachten zoals:

Patiënten komen meestal via een doorverwijzing van hun huisarts of specialist terecht bij een Cesar- en Mensendiecktherapeut. Bij de eerste afspraak wordt door middel van een vraaggesprek en onderzoek geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klacht. Er wordt gekeken naar de oorzaken en naar de gevolgen van de klachten voor de patiënt. Vervolgens wordt samen met de patiënt gekeken naar de mogelijkheden die de oefentherapie kan bieden.

Cesar- en Mensendiecktherapie wordt in de meeste gevallen door de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoed.